آغاز جنگ آمریکا در افغانستان به سال ۲۰۰۱ میلادی بر‌می‌گردد. در واقع این حمله‌ی آمریکا به افغانستان پیامد حمله‌ی القاعده به رهبری اسامه بن لادن به نیویورک در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ بود. در ابتدا جورج دبلیو بوش از گروه طالبان خواست تا این گروه تروریستی مهاجم را به آمریکا تحویل دهند و پس از خودداری طالبان از چنین اقدامی در ۷ اکتبر سال ۲۰۰۱ میلادی حمله نظامی به افغانستان با هدف نابودی القاعده و طالبان آغاز گردید.  

جنگ در افغانستان برای ساقط کردن رژیم طالبان تنها یک ماه به طول انجامید و پس از آن حکومت توافقی حامد کرزای با برگزاری انتخابات حاکم شد. اما حضور نیروهای خارجی و درگیری همچنان در این کشور ادامه داشت و تروریست های افراطی و نیروهای آمریکایی به انحای مختلف دچار درگیری و تنش بودند و این وضعیت سالها ادامه یافت تا اینکه در ۲۸ دسامبر ۲۰۱۴، ایالات متحده آمریکا رسما به جنگ و حضور در افغانستان پایان داد و مسئولیت های نظامی، امنیتی و سیاسی را به دولت افغانستان واگذار نمود. اما این پایان ماجرای جنگ و خونریزی در افغانستان نبود چرا که بعد از خروج آمریکا نیز نیروهای مختلف داخلی بر سر کسب قدرت و حتی سرزمین‌های بیشتر به اعمال تروریستی مشغول بودند که این تحرکات تروریستی تا امروز نیز همچنان ادامه دارد. در واقع این مسائل ارمغان «عملیات برای صلح» و «عملیات بلندمدت برای آزادی[۱]» آمریکا در افغانستان محسوب می‌شود.

بهانه ورود آمریکا به جنگ افغانستان غیر از حملات ۱۱ سپتامبر به آمریکا، بحث مربوط به حقوق بشر بود. آمریکا در آن زمان دولت طالبان را حامی تروریست‌ها معرفی کرده و به نقض قوانین بین‌المللی و نقض حقوق بشر محکوم نمود. جورج بوش تمامی اقدامات جنگی و جنایتکارانه خود را در تحت لوای همین بهانه محقق نمود و تاکنون نیز هیچگاه جوابگوی سیل عظیم کشته شده ها در طی ۱۳ سال جنگ در افغانستان و تحرکات تروریستی سالهای بعد از آن در این کشور نبوده است.

واقعیت دردناک‌تر زمانی بود که مشخص شد که آمریکا و ناتو برای مقابله با تروریسم و برقراری صلح و امنیت وارد افغانستان نشده اند بلکه هدف بزرگترشان حضور در منطقه تاسیس پایگاه نظامی بوده است.

آمریکا برای این حضور جنایات متعددی مرتکب شد و افغانستان بهای سنگینی پرداخت. طبق برآوردها، جنگ در افغانستان ده‌ها هزار تلفات غیرنظامی بر جای گذاشت. از میان نیروهای امنیت ملی افغانستان حدود ۱۵۰۰۰ هزار نفر در جریان درگیری‌ها جان باختند و بیشتر از ۲۰ هزار غیرنظامی نیز در جریان سالها درگیری و نزاع داخلی کشته شدند. افزون بر این مسائل با افزایش کشت مواد مخدر و گسترش آن در سطح افغانستان و حتی منطقه، بالغ بر سه میلیون نفر تنها در افغانستان آلوده به مواد مخدر شده‌اند. موارد مطرح شده در کنار وضعیت اقتصادی و امنیتی نامناسب در افغانستان بسیاری از افغان‌ها را مجبور به گریز از سرزمین مادری کرده و در کشورهای دیگر آواره نموده است. در واقع به جرات می توان گفت که پس از حمله آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱ تا کنون افغانستان به ویرانه ای تبدیل شده است که با ظهور ترورسم افراطی از نوع داعش در آن روز به روز به ناامنی و ویرانگری بیشتر نزدیک می‌شود.

منبع: هابیلیان


0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *